EU sætter højere krav til sikkerhedsudstyr i biler
EU har i mange år dikteret diverse krav til det sikkerhedsudstyr, som biler skal indeholde. Fra juli 2024 kom der igen nye EU-regler til sikkerhedsudstyr, som bilproducenter skal overholde, når der fremstilles biler. De nye EU-regler får blandt andet din bils sikkerhedsudstyr til at hyle og bippe for at gøre dig opmærksom, hvis du overskrider fartgrænsen, eller hvis du er ved at krydse vejbanen uden at blinke.
Alle de nye krav til sikkerhedsudstyr i biler går under navnet GSR, som er en forkortelse for Generel Safety Regulations. De nye krav til sikkerhedsudstyr i biler skal være med til bedre at kunne beskytte dig og dine medpassagerer i bilen – men også de bløde trafikanter som cykelister, motorcykelister og fodgængere.
For at helt nye biler kan blive solgt i EU efter juli 2024, skal de altså overholde en række krav til deres sikkerhedsudstyr – og en række af de her krav er i mange år blevet sat i verden af GSR.
Tre eksempler på nye krav fra EU til sikkerhedsudstyr i biler

1. Intelligent Speed Assist (ISA)
Et af kravene til nyt sikkerhedsudstyr i biler, som skal være med til at sørge for en bedre beskyttelse, er ISA. ISA er en forkortelse for Intelligent Speed Assist, og systemet skal hjælpe dig med at overholde hastighedsgrænserne. Ved brug af små kameraer foran på bilen, kan systemet genkende diverse hastighedskilte (også det vi kender som skiltegenkendelse).
Sikkerhedeudstyret ISA skal være med til at sørge for, du overholder den tilladte hastighed. Overskrider du den tilladte hastighed, vil systemet begynde at bippe og hyle for at gøre dig opmærksom på, du kører hurtigere end det tilladte. Sikkerhedudstyret ISA, er faktisk allerede standart i mange biler, som blandt andet den smarte plug-in hybrid Toyota Prius.
2. Driver Monitering System (DMS)
I alle biler der er fremstillet fra juli 2024, skal der være overvågning af dig som fører. Det er det andet krav fra EU, som er blevet blevet bestemt skal være en standard, når det kommer til sikkerhedsudstyr i biler.
Uopmærksomhed er desværre en stor faktor i rigtig mange bilulykker, og det vil Europa-kommissionen forsøge at forbedre med DMS-systemet. Sikkerhedsudstyret DMS er en forkortelse for Driver Monitering System, også bedre kendt som førerovervågningssystem på dansk.
DMS-systemet fungerer ved, at indbyggede kameraer og forskellige sensorer kan opfange dine øjenbevægelser og dine ansigtstræk. På baggrund af disse kan systemet analysere, hvorvidt du holder øjnene på vejen/rattet, eller om du kigger på din telefon, er træt eller bare uopmærksom. Ligesom med ISA-systemet, så kan DMS-systemet komme med en advarsel i form af lyd og visuelt på skærmen.


3. Avancerede køreassistent systemer (ADAS)
Sikkerhedsudstyr i biler er allerede ret avanceret og smart den dag i dag, men i fremtiden bliver det endnu mere avanceret. Køreassistent-systemer såsom automatisk nødbremsesystem, vognbaneassistent m.m., findes allerede som sikkerhedsudstyr i flere biler i dag, men ifølge de nye krav fra EU, skal de altså være mere innovative og avancerede fra juli 2024 af.
Det skal blandt andet være en standard i bilers sikkerhedsudstyr, at den automatiske nødbremse skal kunne registrere fodgængere, cykelister og motorcykelister. Den automatiske nødbremse fungerer således i dag, at kommer der pludselig en bil ind foran dig, så laver din bil en hård opbremsning for at forhindre en kollision.
I fremtiden skal systemet kunne det gøre det samme, selvom det ikke er en bil men f.eks. en fodgænger.
Mere sikkerhedsudstyr i biler bliver standard
De nye krav fra EU, som træder i kraft nu fra juli 2024, betyder at fremtidens biler bliver mere sikre. Der skal være mere sikkerhedsudstyr i biler, som ikke skal koste dig en krone ekstra, men derimod fremgå som en del af standardudstyret.
Faktisk er en del af det omtalte sikkerhedsudstyr i bilerne allerede en del af standardudstyret i flere af vores Toyota biler. Er du nysgerrig på hvordan f.eks. førerovervågningsystemet fungerer? Så har du mulighed for at opleve det i elbilen Toyota bZ4X.
Kilde: FDM