Tandrem

Tandrem

1. Hvad er en tandrem?

Hvis du ejer en bil, så ved du muligvis, at der er noget, der hedder en tandrem. Eller gør du? 

Hvad er en tandrem egentlig? Og hvilken funktion spiller den i din bil? Hvis ikke du allerede ved det, så får du her svaret på tre væsentlige spørgsmål om din bils tandrem.

Lad os starte fra begyndelsen: En tandrem er en del af motorsystemet. Den fungerer som et bælte i bilens motor. Tandremmen er lavet af syntetisk gummi og er formet som en stor, sort elastik. Tandremmens inderside er fyldt med tænder, som sikrer, at tandremmen ikke glider rundt.

Tandrem

2. Hvad gør en tandrem?

Det en tandrem gør, er, at den sørger for at knastakslen og krumtapakslen arbejder i den rigtige hastighed. Nu tænker du sikkert, hvad er knastakslen og krumtapakslen? Det forstår vi godt – du får svaret lige her:

En knastaksel er den aksel i bilen, der sikrer, at ventilerne i bilen bliver åbnet på de rette tidspunkter. En krumtapaksel er en del af en krumtapmekanisme, der sørger for at konvertere en frem-og-tilbage-bevægelse til en roterende bevægelse.

Det er meget vigtigt at synkronisere tandremmen korrekt, ellers risikeres det, at stemplerne rammer ventilerne, og det kan blive til en stor, dyr skade. Derfor vil vi nu forklare, hvor ofte tandremmen skal skiftes, og hvordan du kan kontrollere tandremmen.

3. Hvor sidder en tandrem?

Da tandremmen er skjult af et dæksel, er det lidt svært at se, hvornår den skal skiftes. Hvis du ser tandremmen er ude af synkronisering med knastakslen – eller hvis den er slidt, er det et problem. Det er det, fordi du kan risikere, at stemplerne rammer ventilerne i motoren. Og kan i værste tilfælde skade din motor.

Derfor skal du sørge for at kontrollere tandremmen ofte. Du kan nemlig ende med en dyr værkstedsregning, når det først er for sent, da tandremmen meget ofte skader andre dele af motoren, hvis den springer. 

Tandrem

Bare rolig! Vi hjælper dig

Vi ved også godt, at det kan være ret svært selv at tjekke og vurdere både kvaliteten og levetiden på din bils tandrem. Derfor står vi klar til at tjekke det for dig, og rådgive dig om den bedst mulige løsning for dig og din bil. 

Bestil et serviceeftersyn eller blot book en værkstedstid til at få tandremmen tjekket, så laver vi en helt specifik pris til din bilmodel – såfremt den altså er slidt. Du kan også altid skrive, ringe eller besøge os, så vi kan tage en snak om dit behov og eventuelt booke en tid til et tjek sammen.